Ceste Sira Zagrebačke regije

O projektu

Sir i vrhnje koje se najvećim dijelom proizvodi u Županiji i na rubnim dijelovima Grada, simbol je prehrambene tradicije grada Zagreba i svih njegovih stanovnika. Mljekarice i sirarke, ili popularnije zvane kumice, u svakom pogledu doprinijele su stvaranju spomenute sinergije.

Simbolično, one predstavljaju nešto što je domaće, sigurno, kvalitetno i što svakoga od nas, bez obzira koliko godina imao, vraća u djetinjstvo i podsjeća na naše bake i finu, zdravu hranu.

Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Županija i Grad već više od desetljeća ulažu značajna sredstva za razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvom redu mljekarstva.

Budući proizvodnja sireva na ovim prostorima ima vrlo dugu tradiciju, ulaganja su urodila plodom. Danas je ovo područje poznato po različitim vrstama mliječnih prerađevina i sireva, kao što je već spomenuti sir i vrhnje, zatim sirevi proizvedeni na tradicionalan način – svježi, kuhani, dimljeni te sa dodacima raznih začina koji ovise jedino o mašti sirara.

Sirevi se proizvode od kravljeg i kozjeg mlijeka, tako da sve zajedno čini široku lepezu okusa koja zadovoljava i najveće gurmane.

Bogatstvo ponude svakako upotpunjuju i dvije poznate robne marke sireva koje su razvijane i lansirane na tržište pod okriljem Zagrebačke županije, u prvom redu sušeni sir „Dragec“ koji na tržište dolazi u 5 okusa te tvrdi sir „Kriško“.

Od nedavno je na tržište lansirana i robna marka „Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek“ čiji je vlasnik udruga malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“. Robnu marku „ZG SIREK“ za sada proizvodi 6 proizvođača – kumica s područja Županije i Grada, koje su članice sirarskih udruga, a prihvatile su definirana pravila u proizvodnji friškog kravljeg sira.

Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ je projekt “Ceste Sira” provela u suradnji sa Upravnim odjelom za poljoprivredu, ruralni razvitak I šumarstvo Zagrebačke županije i Gradskim uredom za poljoprivredu I šumarstvo Grada Zagreba te Savjetodavnom službom koja svoj stručni rad dugi niz godina usmjerava prema opstanku i napretku poljoprivredne proizvodnje u ruralnom području.